IRIYA

ZAMA, KANAGAWA, JAPAN
2014

新しい生活を始める若い夫婦のための新築の住宅設計。 地域一帯に谷戸が続いており、敷地は谷状の地形の底にある。 変形した角地の狭小地であり、建築面積と眺望方位が制限され、環境的・空間的にこもりやすい場所柄なので、開放的な設計が求められた。 建物を「居室棟」と「水回り棟」の機能別に分け、端部で接合することでクレヴァス(氷河にできる割れ目)のような鋭角に切り込んだ中庭を設けた。 また、構造壁を外側に集中させることで、開口部を内側に集中させている。これにより町に大きく開きながらも適度なプライベート性も併せ持つ、街との結節点ができた。 建物の真ん中にできた中庭と内側の開口部の役割が全体的な開放感を実現させている。

A newly built house for a young couple who starts new life. The house is located at the valley bottom. The house was designed with an open structure considering its geographical features; narrow, deformed, at the corner and without a view. We split the building functionally in two as “living area” and “wet area” which are connected at the edge. Its V-shaped layout like a crevasse (a crack in the thick ice of a glacier) generates a courtyard in the middle of the site. The outside walls are closed while only the inside walls have windows. This structure makes the house not only open to neighbor but also priva

CREDIT:

建築/Architect:
森屋隆洋/Takahiro Moriya
構造/Structural engineer:
諏訪部建築事務所 諏訪部高広/Takahiro Suwabe
設備/Facility Design:
T.M.
用途/Program:
住宅/Housing
構造/Structure:
木造/Wood frame
敷地面積/Site area:
79㎡
建築面積/Building area:
44㎡
延べ床面積/Total floor area:
71㎡