OZENJI

KAWASAKI, KANAGAWA, JAPAN
2012

1

北向き急斜面に建つ木造住宅の再生計画。 斜面に沿って無秩序に増築された、既存家屋は日中でも部屋のほとんどが暗く、建物の傷みが激しいため、住まい手の老夫婦にとって最適なボリュームになるよう健全な部分を生かしながら減築することを提案。 減築により削り取った断面から光と風が空間全体に満ちていくように計画している。 通常の設計プロセスからは生まれない大きな煙突のような吹き抜け空間や一層部を削ったことにより出現した大きなギャップを繕うための玄関アプローチ階段をあえて残すことにより 既存の佇まいから感じた土地の力強さを継承させ、ユーモラスな住宅となった。

Re-design of a wooden house of an elder couple on a steep slope facing north. Since the original house had less light and damaged badly because of disorganized extensions, we suggested proper downsizing. The downsizing was designed to get more light and ventilation inside the house. The Approach stairs in the entrance was remained from the original house to fill the gap made by the downsizing and the atrium space which was not made in normal design process. This not only takes over the powerful appearance from the original architecture but also makes the house humorous.

CREDIT:

建築/Architect:
森屋隆洋/Takahiro Moriya
構造/Structural engineer:
Y.M.
設備/Facility Design:
T.M.
用途/Program:
住宅/Housing
構造/Structure:
木造/Wood frame
敷地面積/Site area:
216㎡
建築面積/Building area:
58㎡
延べ床面積/Total floor area:
72㎡