SANNOMIYA

ISEHARA, KANAGAWA, JAPAN
2014

のどかな田畑が広がる集落に建つ、兼業農家のための新築住宅の設計。 四季を通して敷地の状況を観察しながら計画した長期プロジェクト。 隣接する母屋は江戸期に建てられた築270年の建築であり、伊勢原市の市指定文化財に認定されている。 敷地内の母屋との配置関係、新築住宅の設計条件として斜面と背後に広がる竹林との距離と影が落ちる位置、緩やかに傾斜する地盤の状態と脇を流れる水路 周囲の畑への日射を妨げない高さ調整、借景の取り込み方を考慮して新築住宅の最適な場所を検討し、外的な環境からデザインの方向性を導き出した。 建築は3つの切妻型のボリュームに分割し、枝葉が分かれるようなカタチで内部空間には多様な光景がみられ空間に深い奥行きを生み出している。 内部の壁はシルバーのアルミニウムペイント塗りとすることで、外部の自然を内壁に写し取る効果がある。 外壁は雨風で徐々に表情を変える焼杉を選び、伝統的な手法で焼いた。手間はかかるが工業製品にはない経年劣化の美しさと高い耐久性があるので 母屋のように長く大切に残される建物になるよう想いを込めた。

A farmer’s new house in agricultural village. This was a long-term project which was developed by observing the site condition through all seasons. Located next to the main house, a cultural property designated by Isehara-shi, which was built 270 years ago in the Edo period. The architecture was designed considering external environment such as the balance with the main house, the distance from bamboo forests behind, the position of shadow, the sloping ground, the waterway next to the house, the height adjustment not to shield farms from sunlight and the borrowing landscape. The house has three parts in gabled shape which looks like tree branches. You can enjoy various scene inside the house which make the space deep. The inside walls are painted by silver aluminum which capture outside views. The outside walls are made of japanese cedar burnt in traditional method in order to change according to the weather. With a wish to be loved for long as the main house, we hired a time-consuming process to get the durability and the beauty which can develop through time.

CREDIT:

建築/Architect:
森屋隆洋/Takahiro Moriya
構造/Structural engineer:
諏訪部建築事務所 諏訪部高広/Takahiro Suwabe
設備/Facility Design:
T.M.
用途/Program:
住宅/Housing
構造/Structure:
木造/Wood frame
敷地面積/Site area:
267㎡
建築面積/Building area:
68㎡
延べ床面積/Total floor area:
68㎡